0y Voula
από ΒΟΥΛΑ ΑΓΚΑΘΑ
Ένας φύλακας για 120 κρατούμενους
Την κάλυψη των κενών ζητά το Σωματείο
Σε απόγνωση βρίσκονται οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι του καταστήματος της Νιγρίτας, καθώς για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2010 που πρωτολειτούργησε τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια και η εύρυθμη λειτουργία των φυλακών λόγω των τραγικών ελλείψεων στο προσωπικό.
Η κατάσταση είναι πιο κρίσιμη από ποτέ, γι’ αυτό και η Ένωση Υπαλλήλων με έγγραφό της προς το υπουργείο Δικαιοσύνης –το οποίο κοινοποιούν στην υφυπουργό Μαρία Κόλλια Τσαρουχά και στη Σερραία βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑΑφροδίτη Σταμπουλή- ζητούν να επιλυθούν το συντομότερο δυνατό τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Στην επιστολή της, η διοίκηση της Ένωσης αναφέρει:
«Εμείς οι εργαζόμενοι του Καταστήματος Κράτησης Κεντρικής Μακεδονίας ΙΙΙ, μετά από επανειλημμένες προσπάθειες για επικοινωνία με την Κεντρική Διοίκηση του Υπουργείου, απεγνωσμένα ζητάμε λύσεις για την πιο κρίσιμη κατάσταση που υπήρξε ποτέ στη Φυλακή λόγω έλλειψης προσωπικού.
Η ασφάλεια και η εύρυθμη λειτουργία τίθενται σε άμεσο κίνδυνο.
Το Κατάστημα άρχισε να λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2010 με αποσπασμένους και μετατιθέμενους υπαλλήλους από άλλα Σωφρονιστικά Καταστήματα που φυσικά ουδέποτε είχαν πλεόνασμα προσωπικού. Αντί να πραγματοποιηθεί Διαγωνισμός με μοριοδότηση εντοπιότητας από την ευρύτερη περιοχή των Σερρών (είναι από τους Νομούς με τα πιο υψηλά ποσοστά ανεργίας), η Φυλακή άνοιξε με τεράστια κενά στη Φύλαξη – Διοίκηση- Επιστημονικό Προσωπικό και Ειδικές Υπηρεσίες. Οι συνάδελφοι που ερχόταν προσωρινά, δίχως να είναι δική τους επιλογή και με βαρύ το οικονομικό τίμημα της μετακίνησής τους, αναμενόμενα επεδίωκαν με το πέρας της απόσπασής τους να ξαναγυρίσουν πίσω στην οργανική τους θέση. Αποτέλεσμα αυτής της ευκαιριακής κάλυψης των κενών θέσεων ήταν να μη λειτουργεί σωστά το κάθε τμήμα, καθώς οι διάφορες ¨χρεώσεις¨ να αλλάζουν συνεχώς. Φύλακες, εκτελούσαν χρέη διοικητικού ενώ παράλληλα εργαζόταν και στη φύλαξη. Μέχρι να μάθεις το κάθε αντικείμενο, ερχόταν η ώρα της αλλαγής πόστου, της λήξης της απόσπασης και αντικατάστασής σου με άλλο εργαζόμενο.
Σαν να μην έφτανε αυτό, ήρθε και επισκίασε τη λειτουργία του Καταστήματος, το τραγικό γεγονός με το θάνατο βαρυποινίτη κρατουμένου, όπου 13 υπάλληλοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και αργία. Η ένταση και το βαρύ κλίμα μέσα στη Φυλακή παγιώθηκαν πλέον ως καθεστώς.
Τον Μάιο του 2014, μετακινήθηκαν από τη Δημοτική Αστυνομία στο τμήμα της Φύλαξης 23 υπάλληλοι. Σήμερα εργάζονται μόνο 18, καθώς ορισμένοι από αυτούς μετακινήθηκαν σε ΑΤ, και στην Εξ. Φρουρά καθώς και μία συναδέλφισσα απεβίωσε από οξύ έμφραγμα σε ηλικία μόλις 31 ετών αφήνοντας ορφανά δύο ανήλικα παιδιά. Στην τραγική αυτή στιγμή ΔΕΝ υπήρχε ούτε νοσηλευτής- ούτε ιατρός στο Κατάστημα!!!
Αξιοσημείωτο δε, είναι το γεγονός ότι διάφορα νοσοκομεία όπως λχ το Γ.Π.Ν Παπαγεωργίου δεν εφαρμόζουν τον ν.4139/2013 άρθρο 91, εισηγείται και απαντά αρνητικά για την απόσπαση νοσηλευτριών(συζύγων) σωφρονιστικών υπαλλήλων με το πρόσχημα ότι είναι Ν.Π.Ι.Δ. παρόλο δε, που συμμετέχει στις εφημερίες, δέχεται αποσπασμένους από Δημόσια νοσοκομεία αλλά δεν επιτρέπει το ίδιο αποσπάσεις σε άλλους φορείς του Δημοσίου.
Αυτή τη στιγμή το κατάστημα κράτησης πάσχει από το φαινόμενο τηςλειψανδρίας (1 φύλακας για 120 κρατουμένους) λειτουργώντας με αποσπασμένους υπαλλήλους (από Κομοτηνή, Καβάλα, Λάρισα κλπ) που αναγκάζονται να εργάζονται διπλοβάρδιες χωρίς κανονικές άδειες μακριά από τις οικογένειες τους και με τον μέσο όρο σε χρωστούμενα ρεπό συνεχώς να ανεβαίνειέχοντας πλέον ξεπεράσει από καιρό τα όρια των ψυχοσωματικών τους αντοχών…
Επειδή ο Νομός είναι χαρακτηρισμένος ως παραμεθόρια-προβληματική περιοχή,πρόταση της ένωσης είναι στην επικείμενη προκήρυξη του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να προβλεφθεί μοριοδότηση εντοπιότητας σε επίπεδο Νομού Σερρών και όχι απλά Δήμου. Αυτό θα έχει ως θεμιτό αποτέλεσμα και την μείωση των ποσοστών ανεργίας σε επίπεδο Νομού και ότι οι νέοι υπάλληλοι θα βρίσκονται δίπλα στον τόπο συμφερόντων τους-οικογένειες τους. Επίσης μία ακόμη πρόταση είναι να επιδοτηθούν με εξτρά μόρια και όσοι έχουν υπηρετήσει ως Στρατονόμοι στις ένοπλες δυνάμεις(και όχι μόνο στις ειδικές δυνάμεις όπως σε παλιότερες προκηρύξεις) μιας και έχουν εκπαιδευτεί σε θέματα ασφάλειας προσωπικού, εγκαταστάσεων, ασφάλεια υψηλών προσώπων, καθήκοντα δεσμοφύλακα, έρευνες ναρκωτικών, μεταγωγές κ.α. συναφή καθήκοντα με το αντικείμενο της εσωτερικής φύλαξης των κ.κ.
Οι νέοι συνάδελφοι (πρώην Δημοτικοί Αστ.) εργάζονται εδώ και ένα χρόνο στη Φυλακή ΔΙΧΩΣ να εκπαιδευτούν, εκτελούν καθήκοντα Φύλαξης – Διοίκησης σε οποιοδήποτε τμήμα αλλά με μειωμένες αποδοχές, καθώς σύμφωνα με το Ν.8999/2010 δε δικαιούνται να διατηρήσουν την προσωπική διαφορά από τυχόν επιπλέον αποδοχές που λάμβαναν στον προηγούμενο φορέα τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν στην υπηρεσία υπάλληλοι 2 ταχυτήτων καθώς πρώην Δ/Α με περισσότερα χρόνια στο Δημόσιο έναντι άλλων με λιγότερα να αμείβονται έως και 250€ λιγότερα λόγω της μη καταβολής της προσωπικής διαφοράς.
Οι ελάχιστοι διοικητικοί υπάλληλοι, επτά στον αριθμό, καλούνται να φέρουν εις πέρας όλη την οργάνωση της γραμματείας (εργάζεται μόνο ΕΝΑΣ διοικητικός) και του λογιστηρίου (εργάζονται μόνο 2 διοικητικοί), με όγκο εργασίας που συνήθως ξεπερνά τις αντοχές τους. Βρίσκονται καθημερινά στον ίδιο χώρο με τους φύλακες, συνεργάζονται με εργαζόμενους κρατούμενους και φυσικά λόγω του αντικειμένου τους (επιδόσεις κλήσεων, ακροάσεις, αναληψοκαταθέσεις, μεταγωγές ) η επαφή με κρατούμενους είναι συνεχής. Με ποια λογική λοιπόν τους έχει αφαιρεθεί το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας; Φυσικά λόγω περικοπών πολλών επιδομάτων, για να μειωθεί το εργασιακό κόστος, οι διοικητικοί υπάλληλοι ήταν οι πρώτοι που πλήχθηκαν!
Η Ένωση υπαλλήλων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου!!! Η ελλιπέστατη χρηματοδότηση από την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου σε πάγιες και διαρκείς ανάγκες ( υλικοτεχνική υποδομή, συντήρηση κτιρίων, ιατροφαρμακευτική κάλυψη και αρτοτροφοδοσία κρατουμένων ), μειώνει και τις απαιτήσεις στην ασφάλεια των υπαλλήλων και των κρατουμένων. Η οικονομική ασφυξία, η ελλιπής κάλυψη βασικών αναγκών, αυξάνουν τον κίνδυνο για ένταση και έκρηξη των διογκωμένων προβλημάτων.
Οφείλουμε να καταθέσουμε τη δυσαρέσκεια και την αγανάκτηση μας απέναντι στην απόφαση της Συγκυβέρνησης όπου με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δέσμευσε Αποθεματικά Ταμείων, Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης για κάλυψη της ρευστότητας. Δεδουλευμένα Νυχτερινά και Εξαιρέσιμα από το μήνα Δεκέμβριο του 2014, είναι δεσμευμένα στην Περιφέρεια ( ΥΔΕ Σερρών) διότι εντάσσονται και αυτά στην ΠΝΠ. Επίσημη ενημέρωση φυσικά δεν υπήρξε. Τηλεφωνικά, και μέσω επικοινωνίας με άλλα Σωφρονιστικά Καταστήματα ενημερωθήκαμε για την εφαρμογή της και την εντολή για «ΠΑΓΩΜΑ» έως τέλη Ιούνη.
Απέναντι σε όλα τα παραπάνω, το σωματείο, στέκεται απαιτητικά και μαχητικά διεκδικεί όλα αυτά που μας στέρησαν μισθολογικά- βαθμολογικά οι προηγούμενες κυβερνήσεις και απαιτούμε:
-
Άμεση κάλυψη των κενών που υπάρχουν σε: Φυλακτικό- Διοικητικό (σε Γραμματεία, Λογιστήριο), – Τεχνολογικό ( Υδραυλικός, Ηλεκτρολόγος), Επιστημονικό προσωπικό (Νοσηλευτές, Ψυχολόγος, Ψυχίατρος, Παθολόγος).Πρόσληψη τουλάχιστον 70 υπαλλήλων ΔΕ εσωτερικής φύλαξης, 10 υγειονομικού-ειδικού επιστημονικού προσωπικού και 10 διοικητικού-λογιστικού.
-
Άρση του Ν.8999/2010 και αναδρομική χορήγηση της προσωπικής διαφοράς στους υπαλλήλους που προέρχονται από τη Δημ. Αστυνομία, ισότητα και ισονομία για όλους όπως ορίζει το Σύνταγμα.
-
Άμεση επιστροφή των παρακρατηθέντων εισφορών από το ΜΤΠΥ στους υπαλλήλους που επέλεξαν τη διαγραφή τους από αυτό.
-
Να χορηγηθεί το επίδομα επικίνδυνου και ανθυγιεινού σε όλους τους υπαλλήλους της Διοίκησης. Η Φυλακή είναι ενιαία ως χώρος εργασίας για όλους τους υπαλλήλους.
-
Αύξηση της χρηματοδότησης σε υλικοτεχνική υποδομή και έργα αποκατάστασης και συντήρησης
- Άμεση τροποποίηση του άρθρου 91 του ν.4139/2013 (περί συνυπηρέτησης συζύγων σωφρονιστικών υπαλλήλων) όπου να περιλαμβάνει και Νοσοκομεία Ν.Π.Ι.Δ όπου εργάζονται νοσηλευτές ή διοικ/κο προσωπικό με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου».
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου