ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Αιολική βιομηχανία στο Παναιτωλικό Όρος. Οριοθέτηση έργων, επιπτώσεις &... ηθική




*Προτροπή: παρακαλούμε πολύ, όποια κι αν είναι η άποψή σας για το θέμα, αφιερώστε λίγο χρόνο και διαβάστε ολόκληρο το άρθρο,δείτε με προσοχή όλες τις εικόνες και τις λεζάντες και έπειτα είναι ευπρόσδεκτο κάθε σχόλιο και τεκμηριωμένος αντίλογος...


   Τον τελευταίο καιρό γινόμαστε μάρτυρες ριζικών αλλαγών  σε πολλούς τομείς, με αυτόν της οικονομίας να ενδιαφέρει (δικαίως) τους περισσότερους. Παράλληλα όμως, στο περιβάλλον, και σύμφωνα με την πολιτική που επιβάλλεται και στην πατρίδα μας, λαμβάνουν χώρα εξίσου σημαντικές αλλαγές που δυστυχώς περνούν απαρατήρητες λόγω της σκόπιμης μη ενημέρωσης και της ανάγκης για επίλυση σοβαρότερων, για την ώρα, προβλημάτων.

   Και ποιός μας διαβεβαιώνει ότι αυτές οι αλλαγές στο περιβάλλον, που στους περισσότερους μπορεί τώρα να περνούν απαρατήρητες κι αμελητέες, δεν θα έχουν στο άμεσο μέλλον τις οικονομικές επιπτώσεις που τότε μάλλον θα μας ενδιαφέρουν όλους και μάλιστα πολύ; Η απάντηση είναι «κανένας» κι αυτό όχι γιατί δεν ισχύουν τα παραπάνω, αλλά γιατί έτσι εξυπηρετούνται τα οικονομικά, πολιτικά  και -πάνω απ' όλα- εφήμερα συμφέροντα των λίγων, ως συνήθως.

Κατασκευή αιολικού σταθμού στην Κλόκοβα (Παλιοβούνα) Αιτ/νίας.
Αύγουστος 2016

 Πρόκειται για την αιολική βιομηχανία, που σκοπίμως διατυμπανίζεται για την φιλικότητά της προς το περιβάλλον (χωρίς κανένας να αναφέρει τα πολύ σοβαρά και  βεβαίως υπαρκτά μειονεκτήματά της) και που συνήθως περιγράφεται από τους υποστηρικτές της με παραπλανητικούς και αναληθείς όρους, όπως «πράσινη ανάπτυξη»«αιολικά πάρκα» «αειφορία» κτλ, με σκοπό την ωραιοποίησή της ώστε να είναι ευκολότερα αποδεκτή από την πλειοψηφία που πείθεται εύκολα.





   Φυσικά, όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι ως πάρκο μπορεί  

κάποιος νοήμων άνθρωπος να εννοεί αυτό:



και ΟΧΙ αυτό:




   Βλέπετε όμως, μας αρέσει να μας κοροϊδεύουν και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται σε αυτό τον τομέα, όπως και όλοι όσοι έχουν τα συμφέροντά τους σ' αυτόν. Δεν είναι τυχαίο ότι κανένας απλός άνθρωπος και καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας (ειδικά) σε περιοχή όπου έχουν εγκατασταθεί ανεμογεννήτριες, ΔΕΝ έχει ατράνταχτα στοιχεία και -κυρίως- πραγματικό όφελος ώστε να διατυμπανίσει το καλό που του έκαναν τα αιολικά «πάρκα», προκειμένου να επωφεληθούν και οι υπόλοιποι συνάνθρωποί του. Με λίγα λόγια, κανένας τυχαίος δεν υποστηρίζει την αιολική βιομηχανία!

    Αντιθέτως, βλέπουμε ολοένα και περισσότερο τον τελευταίο καιρό, να υπάρχουν σοβαρές και οργανωμένες αντιδράσεις απλών πολιτών που στην περιοχή τους πρόκειται να εγκατασταθούν αιολικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ο ορθός όρος). Την υποστήριξη της αιολικής ενέργειας την βρίσκουμε μόνο σε ιστοσελίδες εταιριών και  σε λόγους διεφθαρμένων πολιτικών ή δημάρχων, πλαισιωμένη με σαθρά και γελοία επιχειρήματα που προσβάλλουν τη νοημοσύνη του απλού ανθρώπου. Η απάτη που κρύβεται πίσω από όλη αυτή την ωραιοποιημένη ιστορία αρχίζει σιγά-σιγά να αποκαλύπτεται, και οφείλουμε όλοι να βοηθήσουμε ώστε να εξαλειφθεί για το καλό όλων και όχι να συνεχιστεί για το καλό λίγων και διαλεχτών...


____________


    Ας πάμε όμως τώρα στο κύριο θέμα του παρόντος άρθρου... Θα επιχειρήσουμε, διαθέτοντας  όσες πληροφορίες έχουν προς το παρόν δημοσιευτεί, και έχοντας την «εμπειρία» από παρόμοια και πρόσφατα περιστατικά στην χώρα μας, να παραθέσουμε μια ενημέρωση για τις καταστροφικές επιπτώσεις της μελλοντικής εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο Παναιτωλικό Όρος.


   Σύμφωνα με την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας(ΡΑΕ), πρόκειται να εγκατασταθούν τρεις (3) αιολικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την οροσειρά του Παναιτωλικού,  με τον συνολικό αριθμό ανεμογεννητριών (α/γ) να ανέρχεται σε 75! Πολύ καλά διαβάσατε... 75 ανεμογεννήτριες πάνω σε παρθένες κορυφογραμμές και πανέμορφα αλπικά τοπία και λιβάδια, για χάρη της πολυπόθητης ηλεκτρικής ενέργειας, αγνοώντας πλήρως τις πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην χλωρίδα, την πανίδα, τον υδροφόρο ορίζοντα και την αισθητική του τοπίου ενός πολύ σημαντικού και μοναδικού ορεινού οικοσυστήματος...



   Στον χάρτη που ακολουθεί απεικονίζεται η οριοθέτηση αυτών των σταθμών όπως και οι θέσεις των ανεμογεννητριών. Παρατηρούμε:

  • Τον πρώτο σταθμό, με 41 ανεμογεννήτριες, που αιτήθηκε να εγκαταστήσει η εταιρία «Τρίτων Διεθνής Ενεργειακή ΑΕ» στις κορυφές: Τσόκα, Μεγάλη Ράχη, Στενό, Παλούκι, Προφήτης Ηλίας, Κούτουπας, Νεραϊδοβούνι και Κέδρος, και που βρίσκεται τώρα στο στάδιο της άδειας παραγωγής έχοντας περάσει το πρώτο στάδιο (αξιολόγησης).
  • Τον δεύτερο σταθμό, με 26 ανεμογεννήτριες, που αιτήθηκε να εγκαταστήσει επίσης η εταιρία «Τρίτων Διεθνής Ενεργειακή ΑΕ» στις κορυφές: Ξάνθη, Γιόρλα, Κατελάνος, Κρημνίτσα, Κοκκινάκη, Τσίνα, Σουφλιά και Αραποκέφαλα, και που βρίσκεται τώρα στο πρώτο στάδιο, δηλαδή της αξιολόγησης.
  • Τον τρίτο σταθμό, με 3 ανεμογεννήτριες, που αιτήθηκε να εγκαταστήσει η «Ενεργειακή Κοινότητα Ανεμοέσσα Ακαρνανία ΣΥΝ.ΠΕ.» στην κορυφή Άννινος, και που βρίσκεται τώρα στο στάδιο της αξιολόγησης.
  • Έναν τέταρτο σταθμό, με 5 ανεμογεννήτριες(η αίτηση αναφέρει 6) που αιτήθηκε να εγκαταστήσει η εταιρία «Αιολικό Πάρκο Αρέντα ΑΕ» στις κορυφές Καταβόθρα, Νάνες και Τσίνα, αλλά απορρίφθηκε ή ανακλήθηκε προς το παρόν, για άγνωστους λόγους. Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί όμως ότι κάποια άλλη ή η ίδια εταιρία δεν θα ενδιαφερθεί ξανά για το συγκεκριμένο έργο.


ανεμογεννητριες παναιτωλικο ορος
Χάρτης του Παναιτωλικού Όρους με την οριοθέτηση των μελλοντικών αιολικών σταθμών σε Παναιτωλικό, Χελιδόνα, και Καλιακούδα.
Πράσινο: άδεια παραγωγής
Κόκκινο: απορριπτικές αποφάσεις
Κίτρινο : σε αξιολόγηση
Πηγή: http://www.rae.gr/geo/


  Για άγνωστους λόγους, στον χάρτη της ΡΑΕ δεν απεικονίζεται καθόλου ο αιολικός σταθμός που σχεδιαζόταν να εγκατασταθεί στην κορυφή της Τριανταφυλλιάς, πάνω από τα χωριά Τόρνος και Αργυρό Πηγάδι... ούτε υπάρχει κάποια δημοσιευμένη πληροφορία σχετικά με αυτό.


   Επειδή όλα αυτά τα μέρη και οι κορυφές που αναφέρθηκαν είναι στους περισσότερους εντελώς άγνωστα (σ' αυτό ακριβώς βασίζουν τα σχέδιά τους οι εταιρίες ώστε να πετύχουν τον σκοπό τους), παραθέτουμε στη συνέχεια αποκλειστικές φωτογραφίες με την οριοθέτηση των παραπάνω αιολικών σταθμών, στις βουνοκορφές που θα ισοπεδωθούν βάναυσα και μη αναστρέψιμα για την υλοποίηση του έργου. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοια απεικόνιση δεν έχει υπάρξει ποτέ για κανένα απολύτως βουνό ή περιοχή στην οποία εγκαταστάθηκαν ανεμογεννήτριες:

Άποψη από την κορυφή Τσόκα. Μπροστά το Στενό και πιο πίσω ΠαλούκιΚούτουπας κτλ. Σε αυτή την περίπτωση, βλέπουμε ότι ένα μεγάλο μέρος ελατοδάσους θα καταστραφεί προκειμένου να τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες.
κουτουπας ανεμογεννητριες αιολικο παρκο παναιτωλικο ορος
Άποψη από την κορυφή Νεραϊδοβούνι. Αριστερά ο Κούτουπας, δεξιά το Παλούκι και πίσω του η Τσόκα και η Μεγάλη Ράχη.
τσοκα ανεμογεννητριες
Άποψη από την κορυφή Νεραϊδοβούνι, λεπτομέρεια. Σε πρώτο πλάνο το Παλούκι και το Πετρωτό και πίσω η Τσόκα με την Μεγάλη Ράχη. Στον ορίζοντα οι βουνοκορφές των Αγράφων, στις οποίες επίσης πρόκειται να εγκατασταθούν αιολικοί σταθμοί!
Άποψη από την Κορομηλιά. Η Τσόκα και το Στενό, με την τεράστια κατολίσθηση. Σ' αυτή την κορυφογραμμή θα μπουν ανεμογεννήτριες... ποιός μας εγγυάται ότι δεν θα κοπεί όλο το βουνό παρασέρνοντας και τον αιολικό σταθμό μαζί του?
Άποψη από την κορυφή Κούτουπας. Απέναντι το Νεραϊδοβούνι...
Άποψη από την κορυφή Κέδρος. Αριστερά ο Προφήτης Ηλίας, στο κέντρο ο Κούτουπας και δεξιά το Παλούκι με την Τσόκα.
Άποψη από την κορυφή Νεραϊδοβούνι. Μπροστά η Καταβόθρα, οι Νάνες, η Τσίνα και πιο πίσω η Κρημνίτσακαι ο Κατελάνος.

Άποψη από το Νεραϊδοβούνι. Δεξιά οι δύο κορυφές του Κέδρου και πίσω αριστερά η Καταβόθρα.

Άποψη από την κορυφή Κρημνίτσα. Στο κέντρο ο Κατελάνος, η ψηλότερη κορυφή της οροσειράς και αριστερά στο βάθος η Ξάνθη.
Άποψη από την κορυφή Κρημνίτσα. Στο βάθος, από αριστερά προς τα δεξιά ΤσίναΣουφλιά και Αραποκέφαλα.

Άποψη από την κορυφή Κατελάνος. Οι δύο κορυφές της Ξάνθης και η Γιόρλα.

Άποψη από κορυφή Αραποκέφαλα. Αριστερά η Ξάνθη, στη μέση ο Κατελάνος και δεξιά η Κρημνίτσα.
   

____________


  Βλέποντας τις παραπάνω φωτογραφίες, κάποιοι σίγουρα θα καταλάβουν το μέγεθος της καταστροφής και θα ευαισθητοποιηθούν, κάποιοι θα μείνουν αδιάφοροι και κάποιοι θα προβληματιστούν αμφισβητώντας όσα παραθέσαμε. Στη συνέχεια του άρθρου θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε περαιτέρω την κατάσταση...


  • «Οι βουνοκορφές που απεικονίζονται, και στις οποίες θα μπουν ανεμογεννήτριες είναι γυμνές από βλάστηση. Γιατί ισχυρίζεστε ότι θα είναι καταστροφικές οι αιολικές εγκαταστάσεις;»

    Απάντηση:
  Αρχικά ας ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι κάποιοι (μη γνωρίζοντας) νομίζουν ότι οι ανεμογεννήτριες μεταφέρονται με... ελικόπτερα στα σημεία εγκατάστασης (!!!). Αυτό δεν ισχύει φυσικά. Τα εξαρτήματα των ανεμογεννητριών μεταφέρονται με οχήματα τεραστίων διαστάσεων, και αυτό σημαίνει ότι απαιτούνται χαράξεις νέων δρόμων δεκάδων χιλιομέτρων μέσα σε παρθένα δάση προκειμένου να φτάσουν σε τόσο απομακρυσμένα σημεία όπως π.χ. οι βουνοκορφές του Παναιτωλικού με υψόμετρο σχεδόν 2.000μ. Οι βάσεις σκυροδετούνται με εκατοντάδες τόνους μπετόν, χάλυβα και κυβικών νερού ανά ανεμογεννήτρια, αφού πρώτα έχει γίνει εκσκαφή σε μεγάλη έκταση, συνήθως μεγέθους ανάλογου ενός γηπέδου 5x5 και βάθους 3-4 μέτρων.

Μεταφορά ενός πτερυγίου ανεμογεννήτριας
   Επίσης, είναι αναγκαία η σύνδεση (υπέργεια ή υπόγεια) κάθε αιολικού σταθμού με το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν περαιτέρω εκχερσώσεις και αποψιλώσεις δασών για τη δημιουργία δικτύου υψηλής τάσης... αποψιλώσεις δασών ελάτου (μιας και τώρα μιλάμε για το Παναιτωλικό), που όπως είναι γνωστό αναπτύσσονται πολύ αργά και συναντώνται σπανίως, και μόνο σε μεγάλα υψόμετρα.

   Οι κατολισθήσεις που είναι συχνό φαινόμενο στα βουνά και που επιπρόσθετα θα προκληθούν έπειτα από τις εκχερσώσεις και τις χαράξεις των νέων δρόμων είναι ακόμα ένα πρόβλημα. Στα βουνά οι κλίσεις είναι μεγάλες, το έδαφος ιδιαίτερα ασταθές και οι καιρικές συνθήκες, ακραίες. Ως αποτέλεσμα, χάνονται οι πηγές και αλλάζουν οι λεκάνες απορροής υδάτων επηρεάζοντας άμεσα την τροφοδοσία των ποταμών. Τέλος, αν παρατηρήσετε καλύτερα τις παραπάνω φωτογραφίες, θα δείτε ότι δεν είναι όλες οι κορυφές γυμνές... και αν είναι, είναι γυμνές από έλατα, όχι από σπάνια βότανα, θάμνους και χλόη που είναι αναγκαία για την κτηνοτροφία, και που στο κάτω-κάτω δημιούργησε η φύση, γιατί να τα καταστρέψουμε;

  Αφού εξηγήθηκε ο τρόπος με τον οποίο η κατασκευή αιολικών σταθμών στα βουνά καταστρέφει τα δάση, ας απαντήσει κάποιος ένα δικό μας ερώτημα... Βρίσκετε λογικό το γεγονός ότι προκειμένου να μειώσουμε τις εκπομπές Co2 (διοξειδίου του άνθρακα), ξηλώνουμε π.χ. είκοσι δέντρα (που είναι γνωστό σε όλους ότι δεσμέυουν Co2) για να τοποθετήσουμε μια ανεμογεννήτρια, που πλέον έχει αποδειχτεί ότι είναι ανίκανη να κάνει το ίδιο;

Εκσκαφή βάσης ανεμογεννήτριας. Ακαρνανικά Όρη 2018.

Εκσκαφή βάσης ανεμογεννήτριας. Όρος Κασιδιάρης Πωγωνίου, 2018.

Σκυροδέτηση βάσης ανεμογεννήτριας. Ακαρνανικά Όρη 2018.

Χάραξη νέου δρόμου σε παρθένο δάσος, για την κατασκευή αιολικού σταθμού.
 Ακαρνανικά Όρη 2018. 
Χάραξη νέου δρόμου σε παρθένο δάσος, για την κατασκευή αιολικού σταθμού.
 Όρος Κασιδιάρης Πωγωνίου, 2018.




  • «Δεν με ενδιαφέρει το περιβάλλον, ούτε αν θα καταστραφούν τα βουνά. Δεν έχω καμία σχέση μ' αυτά. Λέω ναι στα αιολικά και σε όποια άλλη παρέμβαση που σκοπό έχει την παραγωγή ενέργειας»

Απάντηση:

   Μπορεί να μην σας ενδιαφέρουν τα βουνά και το περιβάλλον, και να είστε υπέρ των αιολικών, αλλά σίγουρα δεν θέλετε να σας εξαπατούν και να γίνονται πλούσιοι οι επιχειρηματίες με δικά σας χρήματα, σωστά;

  Ας αναπτύξουμε το θέμα. Μερικοί νομίζουν ότι οι ανεμογεννήτριες παράγουν... δωρεάν ρεύμα!!! Ότι, λογικά, υπάρχει κάποιος που νοιάζεται για εμάς, και φροντίζει για το περιβάλλον βάζοντας ανεμογεννήτριες... αυθόρμητη λογική του «για να τις βάζουν καλό θα είναι, αυτοί κάτι ξέρουν, άλλωστε γίνονται και μελέτες». 

Κορυφή Κλόκοβας, πάνω από το Αντίρριο.
   Όντως, αυτοί κάτι ξέρουν, αλλά αυτό το «κάτι» δεν είναι τίποτα άλλο παρά ο τρόπος να επωφελούνται οι ίδιοι. Το ρεύμα που παράγεται (όταν και αν παράγεται, γιατί άλλοτε φυσάει και άλλοτε όχι) από τα αιολικά, πωλείται σε μια καθορισμένη τιμή η οποία είναι ακριβότερη από την τιμή του ρεύματος που παράγεται από ορυκτά καύσιμα. Δηλαδή, η ΔΕΗ υποχρεώνεται να αγοράζει από ιδιώτες επιχειρηματίες ρεύμα ακριβότερο απ' ότι το πουλάει, και αυτή την ζημιά την πληρώνει ο καταναλωτής!!! Δείτε στον λογαριασμό της ΔΕΗ το λεγόμενο «ΕΤΜΕΑΡ» (Ειδικό Τέλος Μείωσης Αερίων Ρύπων)... με αυτό προσπαθούν να καλύψουν το οικονομικό κενό. Συνοψίζοντας, αυτό που γίνεται με τα αιολικά, είναι να μπαίνει (χωρίς ρωτηθεί ο καταναλωτής) ένας πρόσθετος φόρος στο ρεύμα που πληρώνουμε, με το πρόσχημα ότι μειώνονται οι ρύποι, ενώ δεν μειώνονται ουσιαστικά ΚΑΘΟΛΟΥ, και επιπρόσθετα καταστρέφεται και το περιβάλλον!

  Έτσι, οι εταιρίες έχουν εγγυημένο κέρδος και δεν παίρνουν απολύτως κανένα ρίσκοτοποθετώντας αλόγιστα ανεμογεννήτριες σε απίστευτα δυσπρόσιτες περιοχές με μεγάλα υψόμετρα, πουλώντας πανάκριβο ρεύμα στα...κορόιδα και κατασπαταλώντας υλικούς και οικονομικούς πόρους, οι οποίοι φυσικά καλύπτονται από τις χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης...



  • «Γιατί θέλετε να εμποδίσετε τέτοια έργα; Εμείς θέλουμε να δουλέψουμε, έχουμε ανάγκη από χρήματα για να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας»
Απάντηση:

     Δεν είμαστε τρελοί, φυσικά και θέλουμε να υπάρχουν ευκαιρίες για εργασία. Αλλά όταν μιλάμε για ένα πρόβλημα τέτοιων διαστάσεων, που έχει σοβαρότατες οικονομικές επιπτώσεις στην τσέπη όλων αλλά και στο περιβάλλον, πιστεύουμε ότι είναι προτιμότερο να το εμποδίσουμε παρά να το αμελήσουμε προκειμένου να έχουν δουλειά 15-20 άτομα για έναν ή δύο μήνες ανά έργο. Οι εργολάβοι αν δεν δουλέψουν στα αιολικά, θα δουλέψουν κάπου αλλού. Όσο για τις εταιρίες... σίγουρα ξέρουν κι άλλους τρόπους να γεμίσουν τραπεζικούς λογαριασμούς!

   Όταν μετά από είκοσι χρόνια τα κουφάρια των ανεμογεννητριών θα σαπίζουν στις βουνοκορφές,  όταν θα έχει ξεσκεπαστεί η απάτη, όταν θα πληρώνουμε πανάκριβο ρεύμα χωρίς να το έχουμε όποτε θέλουμε και όταν τα παιδιά μας θα ρωτούν «Γιατί οι προηγούμενες γενιές επέτρεψαν κάτι τέτοιο; Γιατί τους έπιασαν στον ύπνο;» τότε ας απαντήσουμε «Είχαμε ανάγκη από έναν μισθό, από μερικά χρήματα»... αλλά μάλλον κάτι μας διαφεύγει: Τότε ίσως και να μην υπάρχουμε, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε... το πρόβλημα όμως σίγουρα θα υπάρχει!



Κέδρος Παναιτωλικού (1.654 και 1.641μ.), και οι δύο αυτές κορυφές θα καταπατηθούν για χάρη της πράσινης ενέργειας...


  • «Γιατί διαμαρτύρεστε για τις επιπτώσεις των ανεμογεννητριών, αλλά για το πρόβλημα με τον λιγνίτη δεν αναφέρετε τίποτα;»

Απάντηση:

   Κατ' αρχάς, ας ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι πουθενά στον πλανήτη, δεν μειώθηκε η χρήση λιγνίτη για παραγωγή ενέργειας επειδή εγκαταστάθηκαν αιολικοί σταθμοί. Αυτό είναι πλήρως αποδεδειγμένο και χρόνια δοκιμασμένο! Ο λιγνίτης σίγουρα δημιουργεί προβλήματα, αλλά τουλάχιστον είναι αποδοτικός όσον αφορά την παραγόμενη ενέργεια. Δεν ωραιοποιούμε τον λιγνίτη, αλλά τουλάχιστον δεν βγήκε κανένας να μας τον παρουσιάσει ως  φιλικό προς το περιβάλλον ενώ δεν είναι, όπως συμβαίνει επανειλημμένως με τα αιολικά.



  • «Ωραία όλα αυτά, αλλά εσείς τι έχετε να προτείνετε ως λύση;»
Απάντηση:

  • Αρχικά προτείνουμε να σταματήσουν άμεσα οι διαδικασίες έγκρισης αδειών και οι εργασίες εγκατάστασης αιολικών σταθμών σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Να επανεξεταστείορθά, αμερόληπτα, και λαμβάνοντας υπ' όψη όλες τις περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις η νομιμότητα όλου αυτού του εγχειρήματος για προστασία του περιβάλλοντος μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και μέσω του ύπουλου τρόπου που αυτές εφαρμόζονται στην Ελλάδα. Χωρίς «λαδώματα», «μίζες», πολιτικά συμφέροντα και, κυρίως, με γνώση του απλού πολίτη.

  • Προτείνουμε, τα υπέρογκα χρηματικά ποσά και οι οικονομικοί πόροι που προορίζονται για τις ΑΠΕ, και που τόσα χρόνια καταλήγουν σε τραπεζικούς λογαριασμούςμεγαλοεπιχειρηματιών, να δοθούν για έρευνα και ανάπτυξη νέων και λιγότερο βλαβερών μονάδων παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, καθώς και για βελτιστοποίηση των ήδη υπαρχόντων.
  • Προτείνουμε ολόκληρος αυτός ο ορεινός όγκος του Παναιτωλικού Όρους να προστατευτεί και να παραμείνει ακριβώς ως έχει. Να προβληθεί στο κοινό η σπάνια ομορφιά και οικολογική του αξία. Να καθαριστούν και να σηματοδοτηθούν όλα τα  ορειβατικά μονοπάτια με την στήριξη του δήμου και της περιφέρειας, ώστε η περιοχή να αποτελέσει πόλο έλξης για φυσιολάτρες και ορειβατικούς συλλόγους, και να επωφεληθούν έτσι τα ερημωμένα χωριά από την ήπια αυτή μορφή τουρισμού.

Επιπρόσθετα, θα ήταν προτιμότερο ο Έλληνας να πάψει να παριστάνει τον έξυπνο και να υποστηρίζει με πλήρη άγνοια όλη αυτή την απάτη των αιολικών ζητώντας «καθαρή ενέργεια», ενώ κάθε φορά που βρίσκεται στο αυτοκίνητό του και οδηγεί, πετάει με μεγάλη ευκολία από το παράθυρο τα σκουπίδια του...

ΚΑΛΟΥΜΕ :

ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΔΥΤΙΚΗΣ & ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ,
ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, ΘΕΡΜΟΥ &ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ,
ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
& ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ, 
ΤΟΝ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
& ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ


Να μην επιτρέψουν να καταστραφεί ανεπανόρθωτα το Παναιτωλικό Όρος και οποιοδήποτε άλλο βουνό στον βωμό του κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων, και να λάβουν σοβαρά υπόψη όλα όσα αναφέρθηκαν στο παρόν άρθρο.


ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΛΟΥΜΕ 
ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ:


Αγαλιανός
Ψηλόβραχος
Χούνη
Καραμαναίικα
Άγιος Βλάσιος
Κυπάρισσος
Πεντάκορφο
Καστανούλα
Κερασιά
Σιτόμενα
Ποταμούλα
Σαργιάδα
Σκουτερά
Αγία Παρασκευή
Αγία Βαρβάρα
Περιστέρι
Κυρα Βγένα
Σπαρτιάς
Στριγανιά
Λαμπίρι
Αργυρό Πηγάδι
Νεροσύρτης
Δρυμώνας
Κόνισκα
Αμπέλια (Θέρμου)
Προυσός
Ασπρόπυργος
Τόρνος
Καστανιά
Αρέντα
Καταβόθρα
Εσωχώρια
Σαρκίνη
Σταυροχώρι
Αλέστια
Φτελιά


ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ


Να ενημερωθούν και να προωθήσουν το παρόν άρθρο, καθώς και να απαιτήσουν από την τοπική αυτοδιοίκηση τα αυτονόητα, για την προστασία πρώτα του περιβάλλοντος και έπειτα της τσέπης τους


ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ
ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΕΤΣΙ:

Ξεροβούνι Ναυπακτίας


ΑΛΛΑ, ΕΤΣΙ:


Βουνοκορφές Παναιτωλικού... Κέδρος και Καταβόθρα
Βουνοκορφή Τσίνα
Στις πλαγιές της Καταβόθρας... με θέα προς Κέδρο, Νεραϊδοβούνι, Κούτουπα, Προφήτη Ηλία
Βουνοκορφή Άννινος
Βουνοκορφή Ξάνθη
ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΔΕΝ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ, ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΙ!
ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ
ΚΑΙ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ...


Η ομάδα
«Κατελάνος & Περίχωρα



katelanos.blogspot.com


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ Σύλλογοι

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video